Çağdaş türk lehçeleri ve edebiyatları bölümü

Programın Amacı

Türk dilinin yapısı, Türk lehçeleri, özellikleri ve gelişimleri Temel Türkçe, Orta Türkçe, Yüksek Türkçe, Temel Rusça, Tatar Şivesi, Kırgız Şivesi, Türkmen Şivesi gibi çağdaş Türk lehçelerini inceleyen, diğer dillerle kıyaslamasını yapan, ortak yönlerini araştıran bilim dalıdır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Temel Türkçe, orta ve yüksek Türkçe, Mesleki Türkçe, Temel Rusça,Kazak şivesi, Tatar Şivesi, Türkmen şivesi,Azeri ve Gagavuz gibi lehçeleri incelerler. Çağdaş Türk Dillerinin tarihsel gelişimi incelenerek günümüzde yaşayan Türk lehçelerine yer verilir. Lisans eğitim düzeyinde Türk lehçelerinin dilbilgisi kuralları öğretilir. Bu kuralların çeşitli klasik ve modern Türk lehçelerinde metinler üzerinde uygulamalar yaptırılır. Ayrıca bu lehçelerin bütün çağları ve bunlarla ilgili şiir ve nesir örnekleri incelenir.

Çalışma Alanları

Kütüphaneler, arşivler ve müzelerde, Kültür ve Turizm,Çalışma, Dışişleri Bakanlıkları’nda, televizyon kanalları,ve özel tercüme bürolarında çalışabilirler ve öğretmenlik yapabilirler .Büro ortamında;edebiyatçı,halkbilimci, tarihçi, antropolog, dil bilimci ve etnologlarla beraber çalışırlar.
Share on Google Plus

About aytek

0 yorum:

Yorum Gönder