Kadınların Erkeklerden Neden Daha Çok Yaşadığına İlişkin Yeni Bir Kanıt

Exeter Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre erkekler, cinsel tercihler  ve doğal seçilimle yaşadıkları zorlu süreçler yüzünden, dişilere göre daha az yaşıyorlar. Functional Ecology dergisinde yayınlanan araştırmada değişik habitatlardan alınan ve bir sinek türü olan Drosophila simulans (sirke sineği )kullanıldı. Bulgulara göre doğal seçilim ile beraber cinsel seçilim, erkeklerin yaşlanması üzerinde daha ciddi bir  rol oynuyor bu da erkeklerin yaşam süresinde dişilerinkine oranla yaklaşık üçte birlik bir azalmaya yol açıyor.

Araştırmada kullanılan bazı sineklerin, türdeşlerine göre çok daha hızlı yaşlandığı gözlemlendi. Araştırmanın devamında ise dişi ve erkek meyve sineklerinin yaşam sürelerindeki belirleyici unsurun cinsel ve doğal seçilim olduğu noktasında kanıtlara ulaşıldı. Bu kanıtlar insanların da dahil olduğu geniş bir canlı sınıfında cinsel seçilimin yaşam süresini nasıl etkilediği üzerine veriler sağladı.

Deneyde, sinekler yükseltilmiş ya da gevşek doğal ve cinsel seçilime tabi tutuldular; ve bu şartlara ayak uydurmaya zorlandılar. Cinsel seçilimi yükseltmek için bir grup erkek sinek, eşsiz dişi sineklerle aynı ortama konuldu. Doğal seçilimi yükseltmek için de yoğun sıcaklık etkeni uygulandı.

Erkek sinekler dişi sineklere şarkı söyleyerek, dans ederek ve güzel kokular yayarak kur yaptılar fakat bu kurun erkek sineklere getirisi dikkate değer bir ölçüye geldiğinde ayrıca bütün sinekler üzerindeki doğal seçilim bulgularının elde edilebilmesi için yüksek sıcaklıkla da mücadele etmeye mecbur bırakıldılar.

Exeter Üniversitesi’nden Prof. David Hosken “Elde edilen sonuçlar bir çok türde dişi ve erkek arasındaki yaşam uzunluğu farklılığı konusunda bize yardımcı olacaktır. Bununla birlikte doğada insanlarda dahil olmak üzere farklı yaşlanma şablonları gözlemledik” diyor.

Sonuçlara göre, eğer dişi ve erkek sinekler rahat bir ortamda cinsel seçilimlerini gerçekleştirirlerse yaşam süreleri arasında pek de bir fark yok ve yaşam süreleri hem erkekler hem de dişiler için 35 gün. Fakat erkek sinekler eğer hem cinsel seçilim hem de doğal seçilime maruz bırakılırlarsa yaşam sürelerinde aynı koşullara maruz bırakılan dişilere göre kayda değer bir düşüş var. Erkek sineklerin yaşam süreleri ikinci deneyde 24 gün olarak ölçülmesine rağmen, aynı koşullar altındaki dişi sineklerin yaşam süreleri 30 gün civarı olarak ölçüldü.

Dişi ve erkekte hem doğal seçilim hem de cinsel seçilimin yaşam süresinin azalmasına etkisi var; fakat erkeklerin yaşam süresindeki azalma dişilere göre oldukça fazla. Bulgular gösterdi ki farklı cinsiyetler aynı koşullara farklı yanıt üretirler.

Kaynak :

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/12/141201125154.htm
Share on Google Plus

About aytek

0 yorum:

Yorum Gönder