McDonald’s Tavuklarının ve Patateslerin İçinde Ne Var ?

Normalde dimetilpolisiloksan adı verilen ve silikondan yapılan bir maddenin fast food tavuklarda ve patateslerde kullanıldığını biliyor muydunuz? Peki tersiyer bütil hidrokinon adı verilen bir kimyasal koruyucunun sadece 5 gramının sizi öldürebileceğini düşünür müydünüz? İşte bunlar McDonald Chicken McNugget’ın içeriğindeki iki madde aslında. Normalde Chicken McNugget’ın sadece % 50’si gerçek tavuk. Diğer kısmı ise mısır, şekerler, kabartıcı ve sentetik maddeler. Bu da McDonald’s gibi fast foodların ne kadar sağlıksız olduğunu ortaya koyuyor . Ülkemizde ve dünyada pek çok insan fast food yiyecekleri tüketiyor.

2003 yılında ABD Eyalet Yargıcı Robert Sweet bu restoran zincirine karşın şöyle konuşmuştu :” Chicken McNuggets evde tavada pişen bir tavuktan ziyade, farklı bileşenlerden oluşan bir McFrankenstein’a benziyor.” Yine de bu etkileyici açıklamadan sonra da ABD’de pek bir şey değişmedi.

Morgan Spurlock’un “Bana Bir Süper Boy,” (Super-Size Me) belgeselinde aşırı fast food tüketmenin ne kadar zararlı olduğunu gösteriyor. Ne kadar fazla diye düşünebilirsiniz. Eğer haftada iki kez bile fast food yeseniz, insülin direnci geliştirme olasılığınız haftada bir alıma göre  iki kat artıyor. Batıda insülin direnci diyabetten, kansere ve de kalp hastalıklarına kadar en büyük nedeni oluşturuyor.

Gerçek ise McDonalds’ın gıdalarındaki bu gıda olmayan bu içeriklerin sağlığınıza cidden zarar verebileceğidir. Tabi bu sürpriz değil.

Peki Dimetil polisiloksan yani bir çeşit silikonunun Silly Putty veya bazı kozmetiklerde köpük önleyici olarak kullanılması oldukça ilginç değil mi ?

Normalde antioksidan olarak isimlendirilen Tersiyer Bütilhidrokinon (TBHQ) doğal bile değil sentetik bir kimyasal.





Peki neden kullanılıyor?

Normalde TBHQ işlenmiş besinlerde yağların ve margarinlerin raf ömrü arttırılabilir. TBHQ genelde çoğu işlenmiş gıdada bulunmasına rağmen ,farklı maddelerde bulunabilir.  Bu madde aynı zamanda verniklerde,laklarda, böcek ilaçlarında, kozmetiklerde ve parfümlerde buharlaşma hızını azaltmak ve stabiliteyi arttırmak için de kullanılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün  (WHO) Gıda Katkıları Uzman Komitesi’nin 19 ve 21. Toplantılarında insanlarda 0-0.5 mg/kg miktarında güvenli olarak kabul edilmiştir. Buna rağmen Codex komisyonu sonradan bu limitleri  konulduğu besine göre 100 and 400 mg/kg olarak yükseltmiştir. En yüksek TBHQ ise ilginçtir sakızda var. Peki güvenli aralık sıfırmı yoksa 400 mg /kg ‘mı?

Gıda Katkıları Tüketici Sözlüğü’ne göre TBHQ bu rahatsızlıklara neden olabilir :

Bulantı
Kusma
Kulaklarda çınlama (tinnitus)
Bilinç ve algı kaybı (delirium)
Boğulma hissi
Çökme
Hayvanlar üzerinde TBHQ üzerine yapılan deneylerde tespit edilen sağlık riskleri :

Düşük dozlarda karaciğer etkileri
Memeli hücreleri üzerinde yapılan testlerde pozitif mutasyon sonuçları
Düşük dozlarda biyokimyasal değişimler
Yüksek dozlarda üreme sistemine etkileri
gözlenmiş. Yine iyi bir haber vereyim bu maddenin kalıcı toksin üretmediği düşünülüyor. Yani vücudunuz tarafından atılıyor ve birikmiyor.

McDonald’s Patatesin Üretimi



Peki bayıldığımız o McDonald’s  patatesinde neler var ?

Yine bu tehlikeli iki madde dahil pek çok bileşen var.

Sayarsak ;

Patates
Kanola yağı
Soya yağı
Hidrojene soya yağı
Doğal biftek aroması
Hidrolize un
Hidrolize süt
Sitrik asit
Dimetil polisiloksan
Dekstroz
Sodyum asit pirofosfat
TBHQ
Tuz
Yani patatesten ziyade kimyasal bir çorba gibi. Sırf lezzet ve korunma için pek çok kimyasalın kullanıldığını görebilirsiniz. Dekstrozla(şeker) kızarmış renk sağlanırken, sodyum asit pirofosfat ise yeşermeyi önlüyor. Ayrıca bu patates ön kızartmadan geçerek toplamda iki kez kızartılıyor.

Normalde İngiltere gibi bazı ülkelerde kızartılmış patatese soya yağı,kanola yağı,dimetil polisiloksan maddeleri içeriğe katılmıyor. Türkiye’de ise patates, tavuk nugget gibi ürünlere bunların katılıp katılmadığı bilinmemekle birlikte , muhtemel olarak bu maddelerin olma ihtimali oldukça yüksek. Ayrıca bu maddelerin sadece McDonald’s değil, diğer fast food zincirlerinde de kullanıldığını düşünüyorum.

Kendim de bir fast food tüketicisi olarak bu menülerde bu kadar madde olmadığını bilmeden yiyordum. Fakat şimdi yediğimin gerçek bir tavuk ya da patates olmadığını  görüyorum.

Eğer çocuğunuz varsa ev yemeğinin her zaman daha faydalı olduğunu ve sonraki nesillere de faydası olduğunu bilin. Artık beslenmeden kaynaklanan değişimlerin epigenetik DNA değişimlerine neden olarak sonraki nesillere aktarabileceğini biliyoruz. Siz de doğal beslenmeye gayret edin .

Kaynaklar :

http://www.huffingtonpost.com/dr-mercola/whats-infast-food_b_805190.html
Share on Google Plus

About aytek

0 yorum:

Yorum Gönder